Hlavní strana Druhy vysavačů Recenze Testy Články Značky Kontakt FORUM-Diskuse
Hlavní strana > Články > Miele nebo Zelmer?

Miele nebo Zelmer?

Tento článek vznikl úpravou jednoho dotazu a odpovědi z našeho diskusního fóra. Zdál se mi natolik zajímavý, že si možná zaslouží většího povšimnutí zde.

17. února 2010
Velmi Vás prosím o radu: rozhoduji se mezi Miele S4211 a Zelmer Solaris 5000. Vzhledem ke skutečnosti, že máme v bytě psy a navíc jsem alergik na prach, potřebovala bych opravdu max. výkonný vysavač, který chlupy z koberců (které převládají) opravdu dostane. Současně požaduji kompaktnost a co nejnižší váhu. Bohužel nemám přístup k podrobnějším výsledkům Dtestu a koupě vysavače už je urgentní.

Miele:
Vítěz testu, docela líbivý, prý odstraní chlupy, ale horší na kobercích (3/5)???! Bohužel nemá zásuvku na turbohubici. Dokáže vytáhnout chlupy z koberců i bez ní??? Bude mi jako alergikovi stačit filtr super clean dodávaný v sadě sáčků? Ostatní filtry jsou už velmi drahé. Pozor, dle údajů výrobce je nutné měnit spolu s filtrem super clean i motorový filtr.
Ovšem, kde jej seženenu a kolik stojí? tyto informace jsem nikde nenašla.

Zelmer
Vámi prověřený, kvalitní vysavač střední tř. Pro mě neatraktivní design. Odstraňování chlupů z koberců, vyrovná se MIELE? Nebo bude s použitím turbohubice ještě účinější? Vypadá docela velký, kolik prosím váží? Filtry HEPA se mění jak často a kolik stojí? v Dtestu Zelmer skončil hodně vzadu. Typově je Solarisu testovaný vysavač velmi podobný.

Děkuji za odpovědi.
 

Nemůžu Vám říci, který vysavač je pro Vás ten nejlepší, jen doplním a setřídím informace, které mám k dispozici a připojím MŮJ subjektivní názor.

Předně - co se týče kvality vysávání z hlediska zadržování prachu, nelze posuzovat vysavače podle názoru prodavače, návodu k použití, názoru výrobce nebo praktickou zkouškou doma - to co leze ven z vysavače a vadí alergikům prostě nevidíte.

Jedinou objetivní metodou je testování v laboratoři, kdy se hodnotí obsah částic ve výstupním vzduchu. Tak tomu bylo i ve zmiňovaném D-testu. Více o tom i všechny podrobnosti testů najdete v časopise D-test 10/2007, dá se jednoduše objednat na jejich stránkách, stojí kolem 30 korun a přišel mi do týdne.

... v D-testu Zelmer skončil hodně vzadu. Typově je Solarisu testovaný vysavač velmi podobný ...

V testu byl Zelmer Jupiter. Výkonově jsou shodné, Solaris má HEPA 13 a elektrický turbokartáč (osvědčený právě na psí chlupy), Jupiter má jen turbohubici (poháněnou vzduchem), Solaris má dále indikaci opotřebovaného filtru. Tyhle drobné rozdíly Zelmer Jupiter hodily na horší umístění v D-testu. Chci tím říci, že nelze posuzovat vysavače jen podle výrobců (Miele x Zelmer), ale je nutno podívat se na jednotlivé modely.

V D-testu jsou výsledky rozděleny do 5 kategorií:

  • Vysávání a zadržování prachu
  • Manipulace
  • Obsluha
  • Údržba
  • Životní prostředí.

Ve všech pěti je Miele S4211 před Zelmer Jupiter, ale postavili proti sobě špičkový Miele proti průměrnému Zelmeru.

Chlupy v koberci v testu: subjektivně Solaris s el. turbokartáčem chlupy zvládá dobře (ostatní názory i moje zkušenost). Zmíněný Jupiter s turbohubicí se v chlupech umístil v první desítce, Miele S4211 v první trojce, přičemž ostatní dva v trojce byly tyčové Dysony. Takže na chlupy v koberci by mohl být tento Miele lepší než Zelmery. Testy na chlupy se dělaly na koberci Wilton (střižené syntetické vlákno), smíchaly se kočičí a psí chlupy 1:1.

... horší na kobercích (3/5)???! ...

I při tomto výsledku patřil Miele ke špičce v testu, lepší na prach z koberců byl jen Miele S 5210, ale ten zase byl o dva stupně horší na chlupy z koberce.

Co se té chybějící zásuvky týče, testy se dělaly na vysavačích v základní provedení, tak jak se koupí v obchodě. Pokud byla u vysavače turbohubice, použil se do testu lepší výsledek. Miele S 4211 tedy zvítězil v testu i v odstraňování chlupů tak jak je, bez zásuvky.

Váha

Zelmer Solaris váží 5,4 kg bez příslušenství.

Filtry

HEPA 13 je u Solarise standardní, u S4211 se může dokoupit HEPA 12. Jestli stačí pro alergiky filtr Super clean, to nevím, ale vzhledem k našemu měření prašnosti spíš ne. Lze to ale vyzkoušet a v případě, že nestačí, HEPA dokoupit. HEPA 12 i 13 je pro alergiky postačující, pokud je vysavač dobře řešený a vzduch filtry neobejde nějakou štěrbinou!!! U Solarise jsem si jistý tímto provedením, u S 4211 bych tomu věřil taky, kvůli výsledkům zadržování prachu v testu.

HEPA 12 pro S4211 stojí 1430 Kč (cca 1x ročně), HEPA 13 pro Solaris 350 Kč (1x ročně). To jsou nejdražší položky z provozu.

A můj názor?

Oba vysavače zvládnou chlupy na koberci stejně, v tomhle patří k těm lepším. Alergie - oba by to měly zvládnout dobře, v případě Miele se to dá pojistit dokoupením HEPA filtru. Provozní cena - provoz Miele je dražší pro alergiky, naopak levnější pro nealergiky.

Miele - menší, o něco lehčí a snadnější manipulace



Články

Aktuality

22.11. Prodloužená záruka na vysavače až 5 let - jak a kde ji nabízí

9.11. Recenze vysavače Karcher - model určený pro domácnost VC 6300

16.4. Recenze na skutečně funkční bezsáčkový vysavač vyšší kategorie Philips FC 9264/01

15.11. Rozdíl mezi vysavačem Miele S4211 a novějším modelem S4212

22.10. Měření schopnosti zadržovat prach laserovým snímačem, výsledky zde


Vaše příběhy

Příběhy, které se vám staly a které se točí kolem vysavače. Ty s dobrým koncem i hlavně ty méně úšpěšné, které mohou být varováním pro ostatní.


Feed RSS kanál - nejnovější příspěvky z našeho Fóra do Vaší čtečky RSS



Z webu Vysavače ...
Nejčtenější strany